Word je eigen beste vriend

Word je eigen beste vriend

Heb jij een beste vriend of vriendin? Dan heb je altijd iemand waar je op kunt bouwen, iemand die je door en door kent. Dat is een fijn idee. Wist je trouwens dat er nog zo iemand rondloopt? Jijzelf!

Ben jij wel lief voor jezelf?

Dit is een vraag die ik ook vaak aan mijn coachees stel. Ze zijn soms zo hard voor zichzelf. Ze moeten van alles, slaan zichzelf voor hun kop en zijn ontzettend kritisch op alles wat ze doen. Ondertussen zijn ze voor een ander veel liever en geduldiger. Hoe komt dat?

Waarom ben jij zo streng voor jezelf?

Er zijn verschillende redenen om streng voor jezelf te zijn. De eerste komt van buiten:

Onze maatschappij leert ons dat het goed is om streng voor jezelf te zijn. De wereld is maakbaar en je moet het onderste uit de kan halen!

De tweede reden? Je verleden. Pijnlijke en moeilijke ervaringen kunnen ook de oorzaak zijn van zelfkritiek. Misschien heb je het idee dat je alleen iets bereikt als je keihard bent voor jezelf. Dit idee kan je ook, bewust of onbewust, van je ouders of ouderfiguren overnemen.

Zelfkritiek is contraproductief

Eén ding is zeker. Van zelfkritiek wordt je niet beter. Je schopt jezelf steeds meer onderuit. Stel je eens voor dat je je beste vriend of vriendin belt om te vertellen dat je je rot voelt. Die luistert eens naar je verhaal en zegt vervolgens: “Tja, weet je wat, het is ook nog eens je eigen schuld, want je bent gewoon een verschrikkelijk en  incompetent mens.”

Spreek je hem of haar daarna nog vaker? Ik denk het niet.

Vervang die zelfkritiek door vriendschap

Om jezelf te verbeteren heb je positieve energie nodig. En ruimte om te ademen. Die ga je creëren door je eigen beste vriend(in) te worden.

Hoe werkt dat dan?

Vrienden worden met jezelf is niet makkelijk, maar ook jij kan het leren (wat die zeurkous in je hoofd ook zegt). ‘Hoe dan?’, vraag je je waarschijnlijk af. Hieronder een overzichtelijk stappenplan waarin je absoluut niets fout kunt doen.

Stap 1: Leer jezelf kennen

In de vriendschap met jezelf mag je best investeren.  Ga op zoek naar jouw typische karaktereigenschappen. Waar ben je goed in? Wat wil je bereiken in het leven? Waar verlang je naar? Wie of wat inspireert jou? Waar haal je je energie vandaan? Wat vind je belangrijk? Gun jezelf de tijd om antwoorden te vinden op deze vragen. Hier geldt: haastige spoed is zelden goed.

Stap 2: Ga (mindfulness) mediteren

Studies en onderzoek naar Mindfulness meditatie laten zien dat je angsten verminderen, je minder gaat piekeren en (zelf)oordelen. Het is ook een manier om inzicht te krijgen in jezelf. En het belangrijkste: je gaat jezelf meer accepteren.

Stap 3: Hou een gedachten-dagboek bij

Bij voorkeur de fysieke variant waar je met pen in moet schrijven. Zo train je je hersenen ook nog. Door te schrijven zet je je gedachten op papier. Hoe praat je tegen jezelf? Welke woorden gebruik je? En op wat voor toon? Hoe vaak duikt het woord ‘niet’ of ‘moeten’ op? Daag jezelf uit om je gedachten uit positieve woorden te laten bestaan.

Stap 4: Oefen in alleen met jezelf zijn

Alleen zijn is niet hetzelfde als eenzaamheid. Plan eens een avond met jezelf in en doe wat jij fijn vindt of nodig hebt. Zet je telefoon op stil, schop je partner de deur uit en stel alle huishoudklusjes uit. Deze avond is helemaal voor jou.

Stap 5: Zorg goed voor jezelf.

Wees lief voor jezelf. Neem een heet bad, lees een fijn boek. Eet gezond. Ga op tijd naar bed.

En vergeet niet te lachen

Wat is nou eigenlijk één van de belangrijkste dingen die jouw beste vriend(in) doet? Wat mij betreft dit: je uit de put praten en zorgen dat je weer kan lachen. Dat is precies wat je zelf ook mag doen. Het hoeft niet altijd zo serieus. Dus heb je weer eens een kritische bui? Relativeer, ontspan en lach. Wedden dat het daarna beter voelt?

Wat vind jij één van de leukste dingen aan jezelf?

Schreeuw het van de daken! Of typ een mailtje (marlies@vitalies.nl). Appen mag ook naar 06-31 93 35 57.