6 remedies tegen hardnekkige maandagblues

Heb jij op maandag altijd een moeizame start? Dan heb jij misschien wel last van de maandagblues. Laat die niet je week verpesten! Hier 6 tips om ook de dag na het weekend energiek te blijven.

Als ik het onderwerp voor deze blog bedenk, is het maandag. De maandag na een heerlijke vakantie op Gran Canaria, om precies te zijn. Het was helemaal top: surfen, hardlopen, lezen, muziek luisteren, lekker eten en drinken, seizoen 7 van Homeland gekeken. En niet te vergeten, de liefde van mijn leven was er ook. Het was een heerlijke week…

…en opeens is het dus maandag.

En al die vakantie-energie is ver te zoeken. Maandag is niet mijn favoriete dag. Toch, vergeleken met een normale maandag, voelt die na mijn vakantie 3x zo zwaar… zucht. Dus ik start de week met frisse tegenzin en uitstelgedrag: was in de wasmachine, was in de droger, nieuwe was in de wasmachine, ik pak een kop thee, social media bekijken, wat foto’s opzoeken, weer een kop thee… Je snapt het: ik heb maandagblues.

Waarom hebben we blues op maandag?

Er is behoorlijk wat wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de maandagblues. Er zijn twee kampen te onderscheiden. Enerzijds heb je de groep die beweert dat de blues niet persé gerelateerd zijn aan maandag. Zij beweren, dat het lijkt alsof je op maandag minder gelukkig bent dan op de andere dagen van de week. Dat heeft te maken met het feit dat je in het weekend vrienden en familie ziet en tijd met hen doorbrengt, aldus de wetenschappers.

Anderzijds is er een groep onderzoekers die aangeeft dat de maandagblues wel degelijk bestaat. Dat zou dan te maken hebben met het feit dat de meeste mensen uitslapen in het weekend waardoor je slaapritme uit balans raakt.

Als je het mij vraagt, valt voor beide oorzaken wel wat te zeggen.

Het is maandag en je hebt de blues. Wat nu?

Wat de reden ook is, veel van mijn coachees hebben last van opstartproblemen op de maandag. Los van de vraag of het nou wel of niet bestaat, wat kan je er tegen doen?

6 remedies tegen maandagblues

Er zijn verschillende manieren om je blues te verslaan. Deze 6 manieren werken voor mij heel goed:

1. Luister aan het begin van de dag naar je favoriete muziek;
2. Werk thuis of begin wat later als het kan;
3. Kan je niet thuiswerken? Zoek dan een rustig plekje op kantoor, of doe werk dat weinig moeite kost (misschien terwijl   je je favoriete muziek luistert?);
4. Ruim je bureau op. Het is niet moeilijk en geeft je ruimte en rust om de week te starten;
5. Neem een extra pauze vandaag en gun jezelf een lekkere kop koffie of thee;
6. Ga tussendoor een frisse neus halen. Dat is bijzonder goed voor je mentale vitaliteit. Buiten vind je inspiratie. Wie weet doe je nog wat mooie ideeën op!

Hoe krijg jij weer energie op maandag?

Heb jij tips? Laat het me weten! Je kunt me mailen op marlies@vitalies.nl. Zin om verder te kletsen over dit onderwerp? De telefoon staat aan: 06-31 93 35 57. Appen kan natuurlijk ook.